Quantcast
Channel: MedLive » Orl
Viewing all 25 articles
Browse latest View live

Problemele birocratice din sistemul medical romanesc intarzie tratamentul copiilor cu deficiente de auz

$
0
0

Intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor din sistemul medical, mai multe organizatii dedicate protejarii persoanelor cu deficiente de auz atrag atentia asupra faptului ca proasta organizare si deficientele birocratice din sistemul medical romanesc duc la “diminuarea considerabila a eficientei terapiilor [pentru copiii cu deficiente de auz], la drame personale ale pacientilor si familiilor, dar si la cheltuirea ineficienta a fondurilor Programului National de Implant Cohlear”.

  • Redam in continuare intregul text al scrisorii. Sublinierea celor mai importante paragrafe apartin redactiei.

In contextul delicat in care se afla sistemul de sanatate romanesc, persoanele suferinde de hipoacuzie severa intampina dificultati serioase in ameliorarea starii lor. De aceea, mai multe organizații non-guvernamentale dedicate protejarii drepturilor persoanelor cu handicap auditiv din Romania au initiat un dialog cu oficiali ai Ministerului Sanatatii pentru identificarea principalelor probleme ale persoanelor beneficiare ale unui implantat cohlear sau care sunt candidate la implantare, precum si a unor soluții rezonabile pentru imbunatatirea situatiei lor.

Mentionez ca hipoacuzia este o deficienta cu mai multe forme si ca, fara a exclude pe nimeni, noi, ca parinti, incercam in primul rand reprezentarea intereselor copiilor – ai nostri si ai altora – afectati de pierderi de auz cvasi-totale si care necesita un dispozitiv bio-medical numit implant cohlear, unica soluție medicala pentru suplinirea auzului si un pas esensial spre deprinderea vorbirii si integrarea in comunitate in conditii firesti.

1. Problema screeningului audiologic neonatal

In pofida lipsei personalului de specialitate care sa poata derula investigatiile audiologice neonatale, insistam asupra importantei acestei proceduri care duce la diagnosticarea imediata dupa nastere a deficientelor de auz si la interventia precoce. Se poate castiga timp foarte important pentru recuperarea copilului ce urmeaza a fi protezat si mai ales a celui care urmeaza sa fie implantat.

Propuneri:

Executarea screening-ului de personalul cu studii medii (practica de rutina in alte tari). O decizie in acest sens, dar si aplicarea ei eficienta, ar crea premise de recuperare mai bune pentru pacienti.

Sprijinirea, de catre organizatiile non-guvernamentale ale pacientilor/parintilor, a achizitionarii aparaturii necesare screening-ului (acolo unde ea lipseste) si parteneriatul ministerului cu acestea pentru o campanie de constientizare a parintilor privind importanța efectuarii acestei investigasii.

2. Problema varstei implantarii

In ultimii ani se remarca, in Occident, o scadere vertiginoasa a varstei de implantare a hipoacuzicului. Experienta a aratat ca rezultatele cele mai spectaculoase in recuperarea auditiva au loc atunci cand copilul este implantat bilateral, inainte de implinirea varstei de 1 an. Aceasta este de altfel si recomandarea formulata de grupul de specialisti de la cel de Al Zecelea Simpozion European de Implant Cohlear Pediatric de la Atena, mai 2011. Recomandarile formulate de acest grup de studiu au permis formularea unui consens asupra urmatoarelor strategii de implantare:

  • implantarea bilaterala simultana, inaintea varstei de 1 an;
  • implantarea bilaterala succesiva, primul implant inaintea varstei de 1 an, cel de-al doilea preferabil inaintea varstei de 3 ani, dar nu mai tarziu de varsta scolara.

Indiferent de strategia aleasa, s-a subliniat faptul ca rezultatele obtinute sunt net superioare implantarii tardive, din cauza pierderii plasticitatii cailor auditive dupa varsta de 3-4 ani. S-a subliniat si faptul ca intarzierea implantarii dupa 4 ani duce la o scadere semnificativa a raportului cost-beneficii al acestei terapii.

Implantarea cohleara este indicata in egala masura la copiii cu deficite neurosenzoriale si psihosomatice asociate, datorita eficientei terapeutice a procedurii – daca este efectuata precoce.

Propuneri

Adaptarea strategiei Programului national de implant cohlear privitor la varsta de implantare, pentru a maximiza eficienta fondurilor cheltuite cu implantarea hipoacuzicilor.

Problema interventiei chirurgicale la copilul mic

In Romania, chirurgia de implant cohlear se desfasoara in acest moment in cateva clinici ORL din centrele mari universitare, capabile sa asigure toate conditiile necesare efectuarii acestei proceduri la adult. Din pacate, aceste clinici intrunesc in foarte mica masura conditiile necesare pentru efectuarea procedurilor audiologice si imagistice de depistare-confirmare a hipoacuziei sever-profunde, precum si a interventiei chirurgicale la copilul sub 1 an. Este vorba in special de lipsa dotarii specifice a serviciilor de anestezie-terapie intensiva pediatrica si a inexistentei personalului medical calificat in acest scop.

Ca urmare, se manifesta o tendinta de intarziere a varstei de implantare, cu prelungirea duratei de asteptare pe listele de asteptare, opusa tendintei si recomandarilor europene. Alteori, procedurile diagnostice si interventia chirurgicala au loc in conditii improprii, expunind copilul unor riscuri anestezice inacceptabile. O alta consecinta o constituie indepartarea de la indicatia de implant cohlear a copiilor cu deficiențe asociate, din cauza imposibilitatii gestionarii acestora in spitale de adulti. Exista chiar clinici ORL in care temerile legate de incapacitatea de a gestiona riscurile chirurgicale pediatrice au condus la acumularea unor stocuri de implante cohleare, chiar dincolo de perioada de valabilitate/garantare a sterilitatii pachetului, simultan cu depasirea varstei optime de implantare a copiilor aflati pe listele de asteptare!

Consecinta acestei stari de lucruri este reprezentata de diminuarea considerabila a eficientei acestei terapii, drame personale ale pacientilor si familiilor, dar si cheltuirea ineficienta a fondurilor Programului.


Mai mult decit atat, cele doua spitale de pediatrie din Bucuresti unde sunt intrunite conditii ideale pentru efectuarea tuturor procedurilor diagnostice si terapeutice au beneficiat pana acum de o atentie neglijabila din partea Programului national de implant cohlear, sau chiar au fost respinse de la includerea in acest program, desi au obtinut deja rezultate excelente in implantarea copiilor de varsta sub 2 ani.

Propuneri

Reorientarea eforturilor materiale si financiare ale Programului de implant cohlear catre serviciile de ORL pediatric, care dispun de echipe complete de specialisti, de servicii de anestezie terapie-intensiva adecvate, precum si de capacitati complementare de tratament al afectiunilor pediatrice asociate.

4. Probleme legate de functionarea Programului national de implant cohlear


Desi salutam existenta Programului national de implant cohlear, apreciem ca procedura de alocare de fonduri si de achizitie a dispozitivelor este in acest moment deficitara si totodata ca modul in care decurge Programul este lipsit de transparenta necesara. Actualele norme, care prevad ca dispozitivele sa fie achizitionate direct de catre stat, nu includ parintii in procesul de decizie. Subliniem ca decizia pe care parintii o iau trebuie sa fie considerata una pentru o viata si ca ea da nastere unei relatii permanente intre produs/producator si persoana implantata. Tocmai de aceea apreciem ca parintele, ca principal factor responsabil cu educarea si dezvoltarea copilului, nu mai poate fi exclus din acest proces.

Alte probleme sunt legate de listele de asteptare pe care se inscriu pacientii. Aceste liste nu sunt publice, nu se cunoaste exact cate persoane sunt inscrise si nici cat are de asteptat fiecare pacient.

Propuneri

Includerea parinților in procesul de decizie la achizitionarea soluției auditive cu implant cohlear, inclusiv prin oferirea posibilitații de a completa suma de bani alocata prin program, pentru achizitionarea unei solutii auditive mai performante. Aceasta inseamna inclusiv modificarea legislatiei pentru transformarea pretului actual de decontare al dispozitivelor in pret de referința;

Includerea in comisia care analizeaza si avizeaza dosarele a unui reprezentant interesat al societatii civile (asa cum se intampla spre exemplu in cazul programului de FIV si embriotransfer);

Publicarea in extenso a informatiilor privind listele de așteptare, numarul pacienților inscrisi si fondurile alocate, pentru ca parinții sa poata estima si evalua corect timpul pana la interventie si decide daca raman in asteptare sau se orienteaza catre o interventie in mediul privat.

5. Problema serviciilor post-operatorii

Cea mai acuta problema cu care se confrunta parintii copiilor implantati, dupa interventie, este lipsa specialistilor, in special a logopezilor cu experienta in lucrul cu copilul purtator de implant, dar si a audiologilor. Acestia exista doar in centrele mari, sunt suprasolicitati si de aceea adesea inaccesibili pentru parintii care locuiesc in orașe mai mici sau in mediu rural.

De asemenea, desi costul pentru intretinerea implantului si a procesorului de sunet nu este mare (comparativ cu efortul financiar, suportat integral de sistemul de asigurari sociale, in cazul neimplantarii), se simte lipsa facilitatilor de inlocuire a procesorului dupa 5 ani, norma in tarile UE, insa nu si in Romania, unde cade exclusiv in sarcina familiei.

Propuneri

Organizarea de cursuri de formare profesionala, cu finantare mixta, de catre asociațiile noastre in colaborare cu Ministerul Sanatatii si cu structurile medicale de specialitate.

Analizarea posibilitatii inlocuirii periodice (o data la 5 ani) a procesorului de sunet.

6. Aprecieri privind costurile pentru stat si societate ale subfinantarii Programului national de implant cohlear

Cunoastem greutațile financiare foarte mari cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc. Cu toate acestea, apreciem ca cele doar cateva zeci de implanturi distribuite anual prin programul de implant cohlear sunt mult prea putin fata de o lista de asteptare (neoficiala, din motivele precizate mai sus) cuprinzand cateva mii de cazuri!

Consideram ca se poate face mai mult, mai ales ca rezultatul neinterventiei este dezastruos financiar pentru societate. Implantul cohlear si terapia de recuperare duc, cu o marja de succes apreciabila, la integrarea scolara, sociala si profesionala a deficientului de auz, transformandu-l pe acesta din asistat permanent in contribuabil.

Iata de ce dorim sa lucram impreuna la dezvoltarea Programului national de implant cohlear si a serviciilor asociate, post-operatorii.

Speram sa putem realiza, cu sprijinul specialistilor din MS, o estimare privind costurile secundare comparative pe care sistemul de asigurari de stat trebuie sa le suporte: cheltuieli cu un copil/adult neimplantat, deci asistat, vs. costurile implantului și ale terapiei de recuperare auditiv-verbala.

Dincolo de cifre insa, concluzia din experienta de pana acum este clara: neimplantarea la timp a copilului reprezinta un esec financiar serios pentru sistemele de asigurari medicale si protectie sociala, silite sa suporte ulterior cheltuieli mult mai mari decat cele efectuate cu ocazia implantarii.

Autor: Bogdan Stanciu, presedinte Asociatia Persoanelor cu Deficiente de Auz “Darul Sunetului” www.darulsunetului.ro


Cum recunoastem otita? Dr. Irina Popa, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

$
0
0

Dr. Irina Popa/ Foto: HotNews.ro

Ce simptome are otita? Cum ne putem feri? Care sunt principalii factori favorizanti? Cum se trateaza corect? Ce este otita cronica? Dr. Irina Popa, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive.

Dr. Irina Popa este medic specialist ORL in cadrul Centrului Medical MedLife Iride.

Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Ce este implantul cohlear si cum functioneaza. Povestea unor copii afectati de lipsa auzului pentru care implantul cohlear inseamna o viata cu sunete si cuvinte

$
0
0

Un implant cohlear costă mai puțin de 30.000 de euro, o persoană deficientă de auz costă bugetul public de 50 de ori mai mult, iar un copil dintr-un centru de plasament costă 10.000 euro anual. Va prezentam povestea a doua surori din Constanta care acum sunt capabile sa inteleaga cuvinte si sa le rosteasca si cazul Emiliei care va primi acest implant fara de care ea nu mai poate merge la școala, întrucât a pierdut și ultimele resturi de auz și protezele auditive nu-i mai sunt de folos. Accesul la implant cohlear înseamnă accesul la o viaţă normală, independentă – pentru că purtătorul său aude, deci poate vorbi si munci.

  • Citeste in articol ce este implantul cohlear, cum functioneaza si unde exista in Romania centre de implant cohlear.

Două surori din Constanţa

Andreea și Simona Deacu au primit în anul 2010 câte un implant cohlear. Dar nu prin Programul naţional de implant din România (al Ministerului Sănătății), care nu a fost de ajutor, ci prin efortul părinţilor și al donatorilor, care au făcut posibilă o mică minune.

Simona (în dreapta în imagine) a luat bacalaureatul anul aceasta, cu o notă bună. Ea merge în continuare la logopedie şi este capabilă să recunoască şi să repete aproape toate cuvintele pe care logopeda le pronunţă, fără să se mai uite la buzele ei. Pe vremuri, nu putea să înţeleagă niciun cuvânt fără să și citească de pe buze. Limbajul ei a devenit mult mai inteligibil, iar noii parteneri de discuţie o înţeleg acum cu uşurinţă.

Cu toate că Simonei i s-a făcut implantul foarte târziu – la 17 ani – rezultatele sunt deosebite. Astăzi este o domnișoară tânără, fericită, cu un buchet de vise de împlinit şi şanse de realizat, având în faţă o viaţă independentă.

Andreea este fetiţa cea mai vioaie din lume, dacă e să-l ascultăm pe tatăl ei. Nimeni nu ar crede că acest copil a fost odată surd! Andreea este foarte vorbăreață, râde, cântă şi dansează.

Ca mulţumire pentru ajutorul primit şi din dorinţa de a-i  ajuta şi pe alţii, mama Andreei și a Simonei, doamna Deacu, a înfiinţat asociaţia „Să auzim glasul mamei“, care a organizat în luna iunie 2012 o sesiune de informare în Constanţa. În timpul acesteia părinţii, terapeuţii, psihologii şi medicii au putut afla mai multe despre tehnologia implantului cohlear şi despre munca cu copiii purtători de implant.

Emilia din Chişinău

În Republica Moldova, în schimb, aproape că nu există sprijin pentru copiii surzi. Nu există niciun fel de pregătire în domeniul audiologiei, nu există buget pentru implanturi cohleare și nici posibilităţi de informare. Un implant și procesorul de sunet aferent costă 26.500 de euro, o sumă uriaşă pentru o familie normală.

Emilia Proțic, o fetiță de 10 ani, are o mamă de excepţie: ea a început să studieze logopedie ca să-şi sprijine copilul mai bine. Deja lucrează ca logoped pentru alţi copii cu implant, însă pe Emilia, copilul ei, nu a reuşit până acum s-o ajute cu tehnologia de care are aşa mare nevoie.

Ludmila, mama Emiliei, are educație artistică, studiind vreme de 4 ani coregrafia. După obţinerea diplomei s-a căsătorit şi a născut două fetiţe. După nașterea Emiliei, al doilea copil, care suferă pe lângă surditate și de o gravă deficienţă cardiacă, familia s-a destrămat. Mama și cele două copile s-au mutat într-un sat din afara Chişinăului, la bunici, şi de atunci mama îşi îngrijeşte singură copiii – cu greutate, pentru că slujba ei de director artistic la un institut cultural îi aduce un venit de doar 900 lei moldoveneşti, adică 50 euro pe lună. Ludmila – sau Liuda, cum i se mai spune – Popazov, spune despre sine că a avut mare noroc.

Când Emilia era la grădiniţă, Liuda a cunoscut un profesor croat care i-a arătat ei şi altor mame ale unor copii hipoacuzici, cum îi pot învăţa pe copii să vorbească, fie și puțin. Prin munca mamei sale, Emilia a reuşit să frecventeze o şcoală normală.

Pentru a aduce alinare și altor părinţi, mama Emiliei lucrează într-o organizaţie socială numită „Casa speranţei” din Chişinău, unde predă altor părinţi logopedia. În paralel, ea este studentă în anul doi la Universitatea „Ion Creangă” din Chişinău şi învaţă meseria de psihopedagog, pentru a o putea ajuta mai bine pe fiica ei şi pe alţi copii.

Prin iniţiativa asociației „Darul Sunetului“ s-a reusit strangerea sumei necesare pentru ca Emilia să primească acest implant. Fără el, Emilia nu mai poate merge la școala care va reîncepe în scurtă vreme, întrucât ea a pierdut și ultimele resturi de auz și protezele auditive nu-i mai sunt de folos.
La fel ca Emilia sunt mulţi copii și în Republica Moldova şi în România.

Accesul la implant cohlear înseamnă accesul la o viaţă normală, independentă – pentru că purtătorul său aude, deci poate vorbi, munci și deveni din asistat, un contribuabil integrat în societate. România este, din păcate, o ţară cu o rată foarte slabă de utilizare a screening-ului audiologic neonatal, procedură care depistează precoce deficiențele de auz și deschide drumul pentru protezarea / implantarea timpurie, fiind astfel esențială pentru dezvoltarea auzului și a vorbirii.

Ce este implantul cohlear?

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier.

Implanturile cohleare au ajutat peste 150.000 de persoane să audă pentru prima dată.

Implanturile cohleare pot ajuta persoanele care:

  • au o pierdere moderată până la profundă a auzului în ambele urechi.
  • obţin rezultate nesatisfăcătoare sau nu au rezultate cu protezele auditive.
  • înregistrează valori de 50% sau mai puţin la testele de recunoaştere a propoziţiilor cu urechea pentru implant.
  • înregistrează valori de 60% sau mai puţin la urechea fără implant sau la ambele urechi cu proteze auditive.

Multe persoane au implanturi cohleare la ambele urechi (bilateral). Auzul cu două urechi poate îmbunătăţi abilitatea de a identifica direcţia sunetului şi de a separa sunetele pe care doriţi să le auziţi de cele pe care nu doriţi să le auziţi.

Cum funcţionează?

Multe persoane suferă de pierdere a auzului pentru că au afectaţi cilii din urechea internă sau cohleea. Dacă anumiţi nervi auditivi nu sunt funcţionali, implantul cohlear vă poate ajuta să auziţi. Iată cum:

1. Un procesor de sunet, purtat retroauricular sau pe corp, captează sunetele şi le transformă în cod digital. Procesorul de sunet are o baterie care alimentează întregul sistem.
2. Procesorul de sunet transmite sunetul codat digital prin emiţător la implant.
3. Implantul converteşte sunetul codat digital în impulsuri electrice şi le trimite prin filamentul electrod, care este poziţionat în cohlee (urechea internă).
4. Electrozii implantului stimulează nervul auditiv al cohleei, care trimite impulsurile la creier, unde sunt interpretate drept sunet.

Care sunt beneficiile unui implant cohlear?

Mulţi adulţi cu implanturi cohleare raportează că:

  • Aud mai bine decât cu proteză auditivă
  • Studiile au arătat o medie de 80% de înţelegere a propoziţiilor, în comparaţie cu 10% în cazul protezelor auditive
  • Îşi pot concentra auzul în mediile zgomotoase
  • Pot conversa în şedinţă, în restaurante sau în alte locuri aglomerate
  • Reconectarea cu sunetele pierdute
  • Se simt mai în siguranţă în lume
  • Aud alarmele, persoanele care le strigă şi vehiculele care se apropie şi ştiu unde sunt acestea.
  • Pot vorbi la telefon
  • Se bucură de muzică

Ce factori pot influenţa aceste beneficii?

  • Perioada în care au avut pierderea auzului
  • Cât de gravă este pierderea auzului
  • Starea cohleei (urechea internă)
  • Alte condiţii medicale
  • Exerciţiul prin folosirea sistemului cu implant cohlear

Centre de implant cohlear in Romania
www.darulsunetului.ro
BUCUREŞTI
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie”
Bd. C-tin Brâncoveanu, nr. 20, sector 4, 041451 Bucureşti
Tel. 021.460.42.60, 021.460.30.26, fax 021.460.12.60
Email: spital@mscurie.ro
Website www.mscurie.ro
Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă”
Str. Mihai Cioranu, nr. 21, sector 5, 050751 București
Tel. 021.410.21.70, fax 021.410.02.78,
Email: secretariat@ifacforl.ro
Website www.ifacforl.ro
Spitalul Clinic „Colțea”
Bd. I.C. Brătianu, nr. 1, sector 3, 030171 București
Tel. 021.387.41.00, fax 021.387.41.01
Website www.coltea.ro
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 30-32, sector 1, 011743 Bucureşti
Tel. 021.316.93.66
E-mail office@spitaluldecopii.ro
Website www.spitaluldecopii.ro
Secţia ORL, dr. Adrian Tudor, tel. 0722.232.550
CLUJ-NAPOCA
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj
Str. Clinicilor, nr. 2, 400006 Cluj
Tel.: 0264.296.296, 0264.592.771, 0264.591.942, 0264.595.236
Website www.scju-cluj.ro
Prof. dr. Marcel Cosgarea, tel 0744.255.356; dr. Violeta Necula, tel. 0745.861.700
IAŞI
Spitalul Clinic de Recuperare Iași
Str. Pantelimon Halipa, nr. 14, Iași 700661
Tel. 0232.266.044
Email: sp_recuperare@hih.ro
Website www.scr.ro
Audiolog dr. Sebastian Cozma, Email: scozma@iasi.mednet.ro
TIMIŞOARA
Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara
Bd. Revolutiei 1989, nr. 6, 300024 Timisoara
Tel./Fax 0256.221.553, 0256.495.339
Website www.spitalul-municipal-timisoara.ro
Email: judetean@hosptm.ro
Audiolog dr. Delia Trales
TÎRGU MUREȘ
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă
Str. Dr. Gh. Marinescu, nr. 50, 540136 Tîrgu Mureș, jud. Mureș
Tel. 0372.653.100, 0265.212.111, 0365.430.606
Website www.spitjudms.ro

Autor: „Darul Sunetului”, organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, ce are ca scop reprezentarea intereselor tuturor persoanelor cu deficiențe de auz din România.

VIDEO INTERVIU Dr. Oncescu Lucian: Deviatia de sept se trateaza numai chirurgical. Nu exista un medicament care aplicat in nasul unui om sa-i indrepte cartilajul sau portiunea osoasa a septului care este deviata

$
0
0

Deviatia de sept este o modificare a pozitiei septului nazal care are o portiune anterioara formata dintr-un cartilaj si o portiune posterioara formata dintr-o lamela osoasa. Cand pozitia lui este paramediana, aplecat catre stanga sau catre dreapta poate sa apara sindromul obstructiv nazal si deviatia de sept care este una din cauzele sindromului obstructiv nazal. Dr. Oncescu Lucian, medic primar ORL vorbeste intr-un interviu acordat MedLive.ro despre cauzele si simptomele deviatiei de sept, cum se trateaza, ce este septoplastia si managementul durerii in interventiile care corecteaza deviatia de sept.

Respiratia nazala este de fapt respiratia fiziologica, respiratia normala. Respiratia nazala este foarte importanta pentru ca aerul respirat prin nas suporta niste modificari inainte ca el sa fie introdus in plamani, in caile respiratorii inferioare. Aerul este incalzit, este purificat si este umidificat, lucruri esentiale pentru calitatea aerului respirat. Aceste modificari ale aerului nu se produc printr-o respiratie orala. Deci, orice cauza care produce o disfunctie a respiratiei nazale trebuie sanctionata terapeutic.

Este periculoasa?

Deviatia de sept nu este neaparat periculoasa, este cu o incidenta destul de mare in populatie, 70-80% din oameni au deviatii de sept, dar are niste consecinte destul de neplacute atunci cand este foarte obstruanta. De ce? Pentru ca poate sa aduca niste complicatii, in afara de disconfortul cauzat de faptul ca nu respiram suficient pe nas, poate sa duca la aparitia sinuzitelor sau sa le intretina pe cele deja aparute. Poate sa duca la tulburari de auz pentru ca noi prin nas ventilam si urechea si o ventilatie buna a urechii duce la un auz normal, iar o lipsa de ventilatie corecta pe una din nari duce la o tulburare auditiva pe nara de aceeasi parte. Poate sa mai duca la dureri de cap cronice, care nu intotdeauna au o cauza precizata si mergand in cautarea diagnosticului se ajunge si la faptul ca exista aceasta deviatie de sept care poate fi intr-adevar una din cauzele durerilor de cap.

Cum se pune diagnosticul?

Pacientul se prezinta cu o disfunctie respiratorie, nu respira bine pe nas. Multi dintre pacienti au acest disconfort indeosebi noaptea, cand se mai adauga anumite tulburari de circulatie in mucoasa nazala si se accentueaza disfunctia respiratorie. Plecand de la ceea ce spune pacientul se consulta nasul. Se constata printr-o inspectie intranazala care poate fi la vedere directa si acum foarte mult se foloseste examinarea endoscopica, deci se poate vedea pe un monitor. Se inspecteaza morfologia interna a nasului si se constata ca acest sept are o pozitie in afara liniei mediane a capului.

Cauzele deviatie de spet

Cauzele cele mai frecvente deviatie de sept pot fi:

  • posttraumatice – un traumatism cunoscut sau necunoscut de catre pacient, daca este in copilarie de multe ori este un traumatism despe care pacientul nu mai are amintiri,
  • dezvoltare a nasului disproportionata, ceea ce face ca acest sept nazal sa-si continue cresterea dupa ce piramida nazala si-a oprit cresterea si atunci nu mai are spatiu suficient si creste curbat.

Simptome

  • Obstructia nazala, pacientul spune: ‘nu respir bine prin nas’, fie pe o nara, fie pe amandoua, dar cel mai frecvent este o tulburare respiratorie unilaterala
  • Durerea de cap dupa ce s-au epuizat celelalte cauze care au fost cautate prin alte specialitati. Se rezolva deviatia de sept si de cele mai multe ori se rezolva si suferinta pacientului.
  • Tulburari de auz -pacientii care au suportat mult timp aceasta deviatie de sept si au ajuns la momentul in care disfunctia respiratorie a afectat si urechea.

Cum se trateaza?

Deviatia de sept se trateaza numai chirurgical. Nu are tratament medical. Nu exista un medicament care aplicat in nasul unui om sa-i indrepte cartilajul sau portiunea osoasa a septului care este deviata. Interventiile se fac cu anestezie generala. De foarte multe ori se fac asistate endoscopic pentru a vedea si alte detalii ale nasului in timpul operatiei si este o interventie oarecum de rutina, care nu dureaza mult, se rezuma la 30 de minute si totul intra in normal.

Septoplastie si deviatie de sept

Septoplastia este procedura prin care noi corectam pozitia septului fara a rezeca foarte mult din el. Este o interventie complementara folosita de multe ori in rinoplastie. Sunt pacienti care vor sa isi modifice forma nasului, dar au si o tulburare respiratorie si atunci lucrurile se rezolva impreuna. Se face o echipa medic ORL cu medic plastician.

Se rezolva problema septului, deci se repozitioneaza septul intr-o pozitie mediana- aceasta ar fi plastia septului nazal sau septoplastia si apoi se trece la timpul doi, timpul estetic in care medicul estetician rezolva aspectul exterior al nasului

Manegementul durerii in interventiile pentru deviatie de sept

Incepe cu pregatirea preoperatorie. Pacientul trebuie abordat si din punct de vedere psihic.

Dupa aceasta etapa pacientul este pregatit cu anumite medicamente, in etapa preoperatorie imediata pentru a fi detasat de acea angoasa, de acel stres care inseamna pentru oricine intrarea intr-o sala de operatie, mai ales cand stii ca te asteapta un somn indus.

Apoi durerea este exclusa prin anestezia generala. La trezire, apare durerea, dusmanul numarul unu al fiecarui om pentru ca majoritatea pacientilor merg la doctor avand ca prim motiv durerea, indiferent unde este ea localizata.

Exita pasul 3 dupa operatie cand se aplica medicamente, oral, intravenos sau intramuscular, depinde de pacient, pentru a-l indeparta pe om cat mai mult de durere, pentru ca nici increderea nu se va risipi, pacientul va vedea ca cineva se ocupa de el, are grija de suferinta lui.

VIDEO INTERVIU Dr. Armand Agache, medic primar ORL, a discutat online cu cititorii despre deviatia de sept: “Problemele apar inspre 50-60 de ani”

$
0
0

Dr. Armand Agache in studioul HotNews

Ce este deviatia de sept si cum o putem recunoaste? In ce consta tratamentul? Ce riscuri prezinta? Cat de severa poate fi? La ce trebuie sa se astepte pacientii care au nevoie de interventie chirurgicala – anestezie, perioada de recuperare? Dr. Armand Agache, medic primar ORL cu competente in chirurgie cap si gat, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video.

Dr. Armand Agache este medic primar ORL in Hyperclinica MedLife Grivita si Spitalul de Pediatrie MedLife.

Fragmente din interviu:

  • Deviatia de sept, in general, este o patologie de tip traumatic. Aceasta poata aparea chiar in primele clipe de viata, prin trecerea capului fatului prin filierea pelvina si pur si simplu copilul se alege cu o modificare a septului nazal care ulterior creste stramb.
  • Dar in general este urmarea unui traumatism de orice fel, poate fi din copilarie, un traumatism de care efectiv nu ne aducem aminte.
  • Exista si persoane care mostenesc aceasta deviatie de sept, destul de rar, insa exista familii in care forma nasului se transmite, inclusiv anatomia lui interioara.
  • Deviatia de sept nu se poate rezolva altfel decat pe cale chirurgicala. Nu s-au inventat pilule sau picaturi care sa indrepte ceva stramb.
  • Deviatia de sept, in masura in care nu este foarte importanta, se traduce doar printr-o obstructie nazala – o scadere a cantitatii aerului care trece prin nas. Acest lucru se traduce de fapt printr-un disconfort al pacientului, nu este o chestiune care sa ne ameninte viata, ci de calitatea vietii. Sunt unele persoane care s-au obisnuit sa respire nu foarte bine pe nas.
  • Eu le explic pacientilor ca problemele nu vor fi pana in 30-40 de ani, ci spre 60 de ani, cand aceasta deviatie le va produce probleme – infectii locale sau scurgere permanenta a unor secretii in rinofaringe, cu permanent nevoia de a-ti curata gatul si cu diverse manifestari de genul imposibilitatea de a dormi culcat, sculat frecvent, sforait, oboseala dimineata.
  • Interventia chirurgicala este una de rutina. Sunt necesare analize preoperator. Dureaza aproximativ o ora. Se poate face anestezie locala sau generala, in functie si de preferintele pacientului si indicatia medicului anestezist.
  • Ce e important de stiut, dat fiind ca multi pacienti sunt speriati de aceasta interventie: confortul lor tine de anestezie, iar tehnicile au evoluat atat de mult incat pacientul nu simte durere in timpul interventiei si nici ulterior.
  • Neplacerile sunt pur si simplu date de cele 24-48 ore postoperator in care sunt nevoiti sa stea cu acele tampoane in nas. Ele sunt usor neplacute si greu de suportat, trebuie sa se respire doar pe gura, apare o senzatie de presiune la nivelul capului, dar nu exista dureri locale. Momentan folosim materiale usor de suportat si usor de suportat cand sunt extrase din nas.
  • Dupa cateva zile pacientii isi pot vedea de treburile zilnice, serviciu, vindecarea chirurgicala propriu-zisa dureaza 3-4 saptamani, in functie de fiecare.
  • La copii se evita interventia chirurgicala pana in 18 ani pentru ca nu este crescut masivul facial si exista riscul ca acesta sa nu mai creasca asa cum trebuie. In rest, varsta nu constituie un impediment pentru interventia, cu mentiunea sa nu aiba patologii asociate.

VIDEO INTERVIU Afectiunile ORL la copii. Dr. Oana Constantinescu, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

Pierderea auzului poate fi cauzata de o anumita mutatie genetica

$
0
0

In 2010 a fost identificata pentru prima data o mutatie genetica noua care provoaca pierderea auzului la om. Cercetatorii au descoperit acum ca aceasta mutatie duce la functionarea necorespunzatoare a unui inhibitor (cunoscut stiintific ca SERPINB6) al unei enzime, care distruge proteinele.

Studiul a fost publicat in Jurnalul American de Patologie si a fost realizat de cercetatorii de la Departamentul de ORL, Universitatea din Melbourne si Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara de la Universitatea Monash.

Persoanele care nu au ambele copii ale acestei gene bune isi pierd auzul de la 20 de ani. Acest lucru este neobisnuit, deoarece majoritatea oamenilor prezinta treptat semne de pierdere a auzului legata de vârsta dupa 60 de ani, dar mutatiile in SERPINB6 accelereaza acest proces. Nu este înca clar modul în care aceasta mutatie provoaca pierderea auzului,” spune dr. Justin Tan de la Universitatea din Melbourne si principalul autor al studiului

Soarecii care aveau aceasta mutatie au început sa-si piarda auzul la trei saptamani, comparabil cu adolescenta la om. Pierderea auzului a continuat sa se agraveze pe masura ce au inaintat in varsta, o tendinta care a fost observata si la om. Când urechile interne ale acestor soareci au fost examinate la microscop, cerctetatorii au descoperit ca celulele specializate din urechea interna responsabile pentru auz au murit.

Aceste celule includ nu numai celulele senzoriale care detecteaza vibratiile sonore, dar si celulele vecine care apartin unui grup de celule numite fibrocite. Ambele tipuri de celule sunt necesare pentru a transforma sunetul in semnale care sa porneasca spre creier. Mutatiile care afecteaza celulele senzoriale sunt cunoscute de zeci de ani ca fiind o cauza a pierderii auzului la om, dar mutatiile care afecteaza fibrocitele sunt mai putin frecvente.

VIDEO INTERVIU In ce consta tratamentul laser al rinitelor cronice? Dr. Catalin Furtuna, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

$
0
0

Cand se recomanda interventia cu laser in cazul rinitelor cronice? In ce consta? Ce complicatii se pot dezvolta? Dr. Catalin Furtuna, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu video.

Dr. Catalin Furtuna este medic specialist ORL in cadrul Hyperlinicii MedLife Favorit si in cadrul Life Memorial Hospital. Consulta pagina online in vederea unei programari.

Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Afla din interviul de mai jos ce investigatii sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului de rinita cronica, ce este interventia cu laser pentru tratarea acestora si cand nu se recomanda interventia:


    Deviatia de sept: cauze, simptome si tratament

    $
    0
    0

    Foto: MorgueFile

    Deviatia de sept este o afectiune in care septul nazal (osul si cartilajul care impart cavitatea nazala in jumatate) este deplasat spre stanga sau spre dreapta, ingreunand respiratia. Majoritatea oamenilor au un anumit tip de dezechilibru in ceea ce priveste marimea pasajelor respiratorii. De fapt, estimarile indica faptul ca 80% dintre oameni prezinta o nealiniere a septului nazal. Numai in cazul dezechilibrelor mai grave, care cauzeaza probleme serioase de respiratie, este nevoie de tratament.


    Cauzele deviatiei de sept

    Unele persoane se nasc cu o deviatie de sept, in timp ce altele dezvolta aceasta afectiune dupa leziuni sau traumatisme la nivelul nasului.

    Simptomele deviatiei de sept
    Cel mai frecvent simptom al deviatiei de sept este congestia nazala, impreuna cu dificultatile de respiratie. Infectiile repetate ale sinusurilor pot fi, de asemenea, un semn al deviatiei de sept. Alte simptome frecvente includ:

    • sangerarile nazale
    • durere faciala
    • durere de cap
    • hipersecretie
    • respiratie zgomotoasa si sforait in timpul somnului


    Tratarea deviatiei de sept

    Uneori, simptomele deviatiei de sept pot fi tratate cu medicamente. Daca acestsea nu isi fac efectul, este necesara interventia chirurgicala pentru reparatie septului (septoplastie).

    Interventia chirurgicala pentru deviatie de sept

    In timpul septoplastiei, chirurgul, lucrand in interiorul nasului, face o mica incizie in sept si indeparteaza excesul de os sau de cartilaj .
    Uneori, septoplastia este combinata cu rinoplastia pentru a imbunatati aspectul nasului.

    Interventia chirurgicala pentru corectia deviatiei de sept se realizeaza intr-un cadru ambulatoriu, sub anestezie locala sau generala si dureaza aproximativ o ora si jumatate. In mod normal, pacientul poate pleca acasa la trei ore dupa operatie.

    Riscurile interventiei chirurgicale
    Nicio interventie chirurgicala nu este lipsita de riscuri. In cazul septoplastiei, beneficiile depasesc riscurile. Aceasta interventie este o procedura comuna, iar efectele secundare apar in cazuri rare. In timpul septoplastiei pot aparea infectii sau sangerari.

    Programeaza-te pentru o consultatie la medicii specialisti ORL  la una din urmatoarele clinici:

    A.C.

    VIDEO INTERVIU Dr. Armand Agache, medic primar ORL, despre sforait: Problema o constituie sforaitul cronic, la intensitate mare, pentru ca duce la un somn fragmentat

    $
    0
    0

    Ce se intampla in organism atunci cand sforaim? Cat de periculos este sforaitul? Ce riscuri prezinta? Cand trebuie sa ne adresam medicului? Ce remedii exista? Dr. Armand Agache, medic primar ORL cu competente in chirurgie cap si gat, a discutat online cu cititorii MedLive si a raspuns intrebarilor intr-un interviu video.

    Dr. Armand Agache este medic primar ORL la Hyperclinica MedLife Grivita, Life Memorial Hospital si Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti. Consulta pagina online in vederea unei programari.

    Afla din interviul acordat MedLive.ro cum se produce sforaitul, cand trebuie sa ne ingrijoreze si ce optiuni de tratament exista, precum si cum se pune diagnosticul de apnee in somn:




    Ce afectiuni pot cauza probleme de auz? Dr. Daniela Bîrsan, medic specialist ORL, discuta online cu cititorii, joi, de la ora 13.30

    $
    0
    0

    Care sunt principalele afectiuni care pot provoca probleme de auz? Care sunt cauzele comune sau specifice acestor boli? Pot fi prevenite? Ce simptome prezinta? Cum se depisteaza si cum se trateaza corect? Dr. Daniela Bîrsan, medic specialist ORL, discuta online cu cititorii MedLive.ro, joi, de la ora 13.30.

    Dr. Daniela Bârsan este medic specialist ORL in cadrul Hyperclinicile MedLife Titan, Favorit şi MedLife Galaţi.

    Nota redactiei:

    • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului
    • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

    INTERVIU Dr. Gabriel Lostun, medic specialist ORL, despre operatia de polipi si insertie de aeratoare transtimpanale desfasurata in premiera la Brasov: Aceste interventii se pot face la copii cu varsta de cel putin trei ani

    $
    0
    0

    O echipa de specialisti din cadrul Spitalului MedLife Brasov a efectuat o interventie de tip adenoidectomie (interventie chirurgicala pentru inlaturarea polipilor), completata cu miringotomie bilaterala cu insertie de aeratoare transtimpanale. Dr. Gabriel Lostun, medicul specialist ORL care a condus aceasta echipa, a explicat intr-un interviu in ce consta aceasta interventia – o premiera pentru orasul Brasov, de la ce varsta se poate face, cat de repede se recupereaza copilul si cand este indicata.

    Explicati putin, pe intelesul parintilor, in ce a constat, care sunt pasi in aceasta interventie.

    Dr. Gabriel Lostun: Copiii se interneaza dimineata, se opereaza primii pentru a nu sta nemancati. Apoi, la sala de operatii se despart de parintele insotitor urmand ca in cel mai scurt timp sa fie anesteziati (adormiti) prin inhalarea unui gaz special. Copiii nu simt nicio durere si, de obicei, se practica intai rezectia polipilor (vegetatiilor). Apoi, se trece la montarea aeratoarelor sub control microscopic. Apoi, copilul este trezit din anestezie si se reintalneste cu parintele in cadrul sectiei ATI.

    Cat de frecventa este aceasta complicatie la copiii care au polipi si cand stim ca este nevoie de interventie chirurgicala pentru rezolvarea ei?

    Dr. Gabriel Lostun: Aceasta complicatie apare de obicei la copiii cu pachete mari de polipi, lasati neoperati mult timp si la care aerisirea urechii este slaba timp de ani la rand. Indicatia chirurgicala o dau otitele repetate, scaderea de auz, toate obiectivate prin testele audiometrice: audiograma si timpanograma.

    De la ce varsta se poate face?

    Dr. Gabriel Lostun: Incepand cu varsta de 3 ani se fac interventiile pentru vegetatii adenoide si, deci, de atunci putem incepe sa vorbim si despre montarea de aeratoare transtimpanale. Evident, exista si exceptii, sub aceasta varsta fiind, insa nevoie de atentie sporita pentru decizia interventiei.

    Ce riscuri presupune si in ce situatii nu se pot rezolva ambele probleme intr-o singura interventie?

    Dr. Gabriel Lostun: Copiii in general nu prezinta riscuri mari pentru interventii chirurgicale, exceptand malformatiile cardio-pulmonare sau sindroamele genetice. In rest, riscul de sangerare este relativ mic si, in general, de cate ori exista indicatie, problema ar trebui rezolvata dintr-o singura interventie.

    Cat dureaza operatia, in medie? Dar perioada de recuperare – in cat timp un copil isi poate rezolva activitatile normale, scoala?

    Dr. Gabriel Lostun: O operatie de acest gen (combinata) se poate intinde intre 45 de minute si 1, 5 ore in functie de conditiile locale, de indemanarea chirurgului. Copilul pleaca in aceeasi zi acasa si, daca se doreste, poate fi dus la gradinita sau la scoala de a doua zi. Exista o perioada de cateva zile de evitare a efortului fizic sustinut si este de dorit pastrarea urechilor cat mai uscate pentru o perioada cat mai lunga.

    Autor: Iulia Rosca

    Care sunt cauzele otitei, ce simptome prezinta si cum o putem trata? Dr. Andreea Mezei Negrila, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    De ce apare otita si care sunt principalele simptome ale acesteia? Cand trebuie sa mergem la doctor si care sunt solutiile de tratament? Dr. Andreea Mezei Negrila, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive.

    Dr.Andreea Mezei Negrila este medic specialist ORL in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.

    VIDEO Cand apare otita si care sunt cele mai bune metode de tratament? Dr. Andreea Mezei Negrila: La copii, complicatiile pot fi mai grave si mai rapide decat la adulti

    $
    0
    0

    Otitele sunt de doua feluri: externe (afecteaza conductul auditiv) si medii (afecteaza timpanul). In cazul fiecareia dintre acestea, pot aparea complicatii, astfel ca este necesar un tratament adecvat. Dr. Andreea Mezei Negrila a discutat despre semnele, modul de diagnosticare si tratamentul otitelor, atat la copii, cat si la adulti. “La copii, complicatiile pot fi mai grave si mai rapide decat la adulti”, a precizat Dr. Andreea Mezei Negrila.

    Cand apare otita la copii si in ce masura se agraveaza?

    Dr. Andreea Mezei Negrila: Exista doua tipuri de otite

    • Otite externe – afecteaza conductul auditiv
    • Otite medii – afecteaza timpanul, casuta timpanului

    Otitele externele pot aparea din cauze bacteriene sau micotice (ciuperci, fungi). Cele fungice pot fi contactate si in urma unor scaldari in bazine sau la mare.

    Otitele medii la copii sunt foarte frecvente. In cazul celor mici, trompa lui Eustachio, canalul care face legatura dintre rinofaringe (portiunea profunda din spatele nasului) si ureche, este mai scurta si se afla intr-o pozitie orizontala.

    In cazul adultilor, acest canal este intr-o pozitie oblica, ceea ce favorizeaza scurgerea secretiilor din ureche, aerisirea mai buna a acesteia si reglarea presiunii din urechea medie.

    Otitele medii se produc din cauze virale si bacteriene, in special in urma unei rinofaringite (se manifesta cu nas infundat, secretii nazale).

    Secretiile nazale, daca nu sunt suflate si scoase cum trebuie, patrund prin rinofaringe in ureche ducand la aparitia otitei (inflamatia mucoasei din casuta medie, care daca nu este tratata de la debut se poate complica).


    View on YouTube

    Otita medie are mai multe stadii:

    Dr. Andreea Mezei Negrila: Initial vorbim de otita medie congestiva- doar inflamatia membranei timpanului

    Ulterior vorbim de otita seroasa acuta – in casuta timpanului apar si niste secretii in urma inflamatiei. Secretiile, daca nu sunt tratate corect, pot provoca complicatii sui poate duce la o

    otita medie purulenta- secretiile se transforma in secretii purulente, care pot duce la o perforatie a membranei timpanului si exteriorizarea acestor secretii chiar in conductul auditiv extern.

    Care este tratamentul pentru otita?

    Dr. Andreea Mezei Negrila: Si in acest caz trebuie sa facem diferenta dintre otitele externe si otite medii.

    In cazul otitelor externe este foarte important tratamentul local: prezentarea la medic, care va aspira secretiile din conductul auditiv regulat si pozitionarea in conducta a unui pansament cu diverse substante in  fucntie de afectiune.

    Este importanta si recoltarea unei secretii (in cazul in care pacientul nu si-a auto-administrat antibiotic sau picaturi). Astfel stim exact cu ce medicament trebuie tratata otita.

    Pe langa tratamentul local, este esential si cel general, cu antiinflamatoare.

    Tratamentul cu antibiotic se face minim 7 zile, uneori chiar 10 zile, antiinflamatorul fiind necesar, in principiu, daca lucrurile merg bine, aproximativ 5 zile.

    In ceea ce priveste otita medie, in functie de stadiul acesteia, pot fi suficiente antiinflamatoarele. Si in acest caz este importanta recoltarea unei secretii la nivel nazal (exudat nazal).

    Pe langa antiinflamatoare, trebuie utilizate decongestionantele nazale si nasul trebuie spalat.

    Daca vorbim de o otita medie cu timpan spart si exteriorizarea secretiilor la nivelul conductului, este obligatorie administrarea de antibiotice.

    In cazul copiilor, au aerul conditionat sau geamul deschis la masina un rol in aparitia otitei?

    Dr. Andreea Mezei Negrila: Nu. In niciun caz. Aerul conditionat nu favorizeaza aparitia otitei.

    In cazul copiilor, este posibil care aerul conditionat sa le scada imunitatea locala, ceea ce ii face mai predispusi la contactarea de virusi sau bacterii.

    Copiii care fac otite de mai multe ori pe an

    Dr. Andreea Mezei Negrila: In primul rand, cand apar secretiile nazale, parintii trebuie sa sufle nasul copiilor in permanenta pentru ca altfel, acestea merg direct in ureche si favorizeaza aparitia otitei.

    Sfatuiesc parintii ca de fiecare data cand copilul raceste si apar secretiile nazale sa se trateze cu rigurozitate acest aspect.

    Bineinteles, la copii, odata cu aparitia frecventelor afectiuni virale sau bacteriene, apare si cresterea vegetatiilor adenoide (a polipilor). Polipii creeaza o obstructie interna pe urechea medie si favorizeaza aparitia otitelor.

    Complicatii

    Dr. Andreea Mezei Negrila: La copii, complicatiile pot fi mai grave si mai rapide decat la adulti.

    Autor: Alexandra Ciordas

    Cand trebuie operata deviatia de sept? Dr.Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Cand stim ca este esential sa ne operam deviatia de sept si ce consecinte poate avea amanarea interventiei chirurgicale? Cum se pune diagnosticul si ce determina recomandarea operatiei de catre medicul specialist? Dr.Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii.

    Dr.Ana-Maria Apostol este medic specialist ORL in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita. Intra pe pagina online pentru programari.

    Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos


    VIDEO Ce trebuie sa stim despre operatia de deviatie de sept? Dr.Ana-Maria Apostol: Din cauza deviatiei de sept, creierul nu primeste oxigen cum trebuie, iar calitatea vietii se strica

    $
    0
    0

    Deviatia de sept este o problema des intalnita, dar putin pacienti stiu ca aceasta se poate agrava pe parcurs, deteriorand calitatea vietii. Dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a explicat care sunt simptomele, cum se pune diagnosticul si cand stim ca a venit momentul sa ne facem curaj si sa efectuam interventia chirurgicala. In ceea ce priveste, recuperarea de dupa operatie, Dr. Apostol precizeaza ca “vindecarea post-operatorie a unei deviatii de sept dureaza intre 4 si 6 saptamani”, adaugand ca pacientul trebuie sa aiba rabdare.

    Ce este deviatia de sept?

    Septul nazal este un perete care desparte cele doua foze nazale. Acesta ar trebui sa fie drept, dar marea majoritate a pacientilor il au deviat intr-una din parti. Deviatia de sept poate fi o problema din nastere (genetic sau traumatism obstetrical in timpul nasterii) sau se poate dobandi in timpul vietii din cauza unor traumatisme, in special in copilarie.

    Deviatia de sept implica ingustarea fluxului respirator, pe nas. Astfel, respiram mult mai rau decat ar trebui.

    Deviatia de sept poate produce dependenta de picaturile decongestionante intranazale.

    Pacientul poate face chiar si o proba pentru a descoperi deviatia de sept. Acesta poate pune o oglinda la nivelul nasului, respira in dreptul acestuia si observa modul in care oglinda se abureste. Pacientul ar trebui sa observe doua cercuri simetrice, dar in cazul celor cu deviatie de sept, unul dintre cercuri va fi mai mic.

    Operatia de deviatie de sept nazal se realizeaza doar dupa varsta de 18 ani.

    Ce alte simptome prezinta un pacient care are deviatie de sept?

    In primul rand, deviatia de sept are de obicei o evolutie cronica.

    Obstructia nazala si respiratia proasta se agraveaza pe parcursul vietii dand cefalee, durere de cap, tulburari de memorie, oboseala fizica si mentala.

    Pacientul cu deviatie de sept se trezeste obosit dimineata pentru ca nu reuseste sa se odihneasca cum trebuie deoarece respira pe gura de cele mai multe ori.

    Initial, deviatia de sept cauzeaza dureri de cap dimineata, dar apoi acestea se permanentizeaza pe toata durata zilei.

    Sforaitul este un alt simptom al deviatiei de sept, care creaza obstructia fluxului respirator nazal. In plus poate aparea si sindromul de apnee in somn (apare cand pacientul nu respira timp de 10 secunde).

    Cum se pune diagnosticul de deviatie de sept?

    Diagnosticul de deviatie de sept se poate pune prin:
    • Examen clinic (rinoscopie anterioara)
    • Examen endoscopic
    • Examen radiologic: radiografie sau computer-tomograf

    Cand este necesara operatia pentru deviatia de sept?

    In momentul in care simtim ca ne trezim dimineata obositi, cand avem dureri de cap permanente, cand sforaim foarte puternic, cand ni se opreste respiratia in timpul noptii.

    Daca pacientul nu se duce sa isi opereze deviatia de sept, creierul nu primeste oxigen cum trebuie, iar calitatea vietii se strica.

    Pe de alta parte, pot aparea si alte probleme de sanatate: rinosinuzite acute si cronice, faringo-amigdalita, durere de gat constanta, sangerari nazale permanente, otite.

    In cazul persoanelor varstnice, aceasta respiratie greoaie pe nas nu ajuta nici inima, putand sa se confrunte cu hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca agravanta pe fondul ca inima lucreaza mai mult ca sa faciliteze intrarea aerului in organism.

    Cat dureaza procesul de recuperare de dupa interventia chirurgicala?

    Pacientul sta internat 2 zile dupa realizarea interventiei chirurgicale, care de cele mai multe ori se efectueaza cu anestezie generala. Operatia aproximativ o ora.

    In cadrul operatiei de deviatie de sept se mai efectueaza o procedura chirurgicala: reducerea in volum a cornetelor nazale inferioare pentru a elimina si factorul de obstructie nazala al rinitei cronice hipertrofice.
    Reducerea in volum a cornetelor nazale inferioare se poate efectua prin mai multe proceduri: cauterizarea prin radiofrecventa sau mucotomie (turbinotomie partiala), care reprezinta taierea cu foarfeca a unei portiuni din cornetele nazale inferioare.

    Dupa operatie, pacientul trebuie sa stea acasa o saptamana, fara sa faca efort fizic si fara sa stea in praf sau in noxe pentru ca mucoasa poate sangera foarte usor si poate aparea o sangerare nazala foarte mare.

    In principiu, vindecarea post-operatorie a unei deviatii de sept dureaza intre 4 si 6 saptamani. Trebuie ca pacientul sa aiba rabdare.

    In prima saptamana dupa operatie, nasul este infundat din cauza inflamatiei mucoasei si a secretiilor. Pacientul trebuie sa vina la doctor in mod regulat timp de o luna dupa interventia chirurgicala pentru a-i fi curatat nasul de respectivele secretii.

    La 4-6 saptamani dupa operatie nasul este desfundat complet.

    Autor: Alexandra Ciordas

    VIDEO Cum scapam de nasul infundat

    $
    0
    0

    Asa cum ne spalam pe dinti si cum facem dus zi de zi, tot la fel de multa grija ar trebui sa alocam si igienei nasului, crede dr. Ana Maria Aposol, medic specialist ORL (Hyperclinica Medlife Grivita). Am stat de vorba cu specialistul despre cele mai bune metode de a preveni si a trata rinita cronica hipertrofica (in termeni simpli, nasul infundat care nu ne da pace  pe perioade indelungate de timp).


    View on YouTube


    Rinita cronica hipertrofica este acea afectiune in care capacitatea de constrictie si micsorare in volum a cornetelor nazale inferioare scade, ceea ce duce la aparitia unei obstructii nazale permanente in lipsa unui proces inflamator la nivelul mucoasei nazale. Prin urmare, aerul inspirat contine o cantitate mai mica de oxigen. Fiecare din cei trei termeni care compun diagnosticul „rinita cronica hipertrofica” are o semnificatie, astfel: rinita se refera la obstructia nazala, cronica -inseamna ca manifestarile se intind pe o perioada mai mare de trei luni, iar hipertrofica -se refera la inflamatia mucoasei nazale.

    Cornetele nazale sunt structuri cu rolul de a filtra aerul care intra in organism. „Cu cat aerul pe care il inhalam e mai murdar, mai plin de praf si noxe, aceste cornete trebuie sa lucreze mai mult si cresc in volum incetul cu incetul”, explica medicul ORList. Din cauza respiratiei nazale dificile apar oboseala fizica si psihica, cefaleea, insomnia, scaderea atentiei si a memorie. In plus, boala se insoteste de scaderea mirosului (hiposmie). „Omul nu mai poate munci cum trebuie, nu mai poate gandi cum trebuie, pentru care are tot timpul nasul infundat”, explica specialistul ORL.

    Netratata la timp, boala se poate permanentiza si poate necesita interventie chirurgicala.

    Cauzele sunt multiple, dar cei mai frecvent factori implicati sunt cei de mediu. „Aceasta inflamatie a mucoasei nazale se produce, de cele mai multe ori, din cauza mediului poluat pe care il respiram. Mai sunt si alte cauze de formare a acestei inflamatii a mucoasei nazale. Putem sa dam vina pe alergeni, traim intr-un mediu din ce in ce mai alergic si toate noxele pe care le respiram se comporta ca niste alergeni. Polenul din ierburi si din arbori care se descarca in aer devine din ce in ce mai alergen de la an la an. A doua cauza cea mai frecventa a rinitei cronice hipertrofice sunt factorii alergici, cel mai des polenurile de primavara si de toamna”, spune dr. Ana Maria Apostol.

    Pentru prevenirea rinitei cronice hipertrofice, dr. Ana Maria Apostol recomanda spalarea nasului folosind spray-urile farmaceutice cu apa de mare. „Asa cum facem dus sau cum ne spalam pe dinti, asa ar trebui sa ne spalam si in nas, zilnic.”

    Adesea, persoanele care au nasul infundat recurg la decongestionantele nazale vasoconstrictoare, vestitele „picaturi pentru nas”. Dar problema se rezolva doar pentru cateva ore, mucoasa nazala se inflameaza din nou, astfel ca pacientii apeleaza din nou la vasoconstrictoare. Se ajunge la un cerc vicios, iar folosirea repetata a acestor substante poate duce la dependenta si inrautati afectiunea de fond.

    Alte cauze ale rinitei cronice hipertrofice sunt factorii medicamentosi (anumite medicamente pot avea ca efecte adverse aceasta inflamatie a mucoasei nazale), cei endocrini sau metabolici.

    Rinita cronica hipertrofica se poate complica, ducand, prin infundarea sinusurilor, la sinuzita acuta, care se poate croniciza. De asemenea, pacientul poate face faringo-amigdalita, prin inflamatia faringelui. Multi dintre pacientii diagnosticati in cabinetul medicului ORList se plang mai intai de durerile in gat.

    Automedicatia nu este recomandata. Daca problema nasului infundat se intinde pe o perioada de peste doua saptamani, este bine sa va adresati medicului generalist sau ORList care sa indice tratamentul corespunzator. Cazurile mai simple se pot rezolva prin simpla curatare a nasului, cu spray-urile cu apa de mare, care au si rol preventiv.

    A.N.

    Ce trebuie sa stim despre rinofaringite in aceasta iarna? Dr. Oana Constantinescu, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Ce trebuie sa stim despre rinofaringite in acest sezon, care sunt simptomele, ce complicatii pot aparea, cum le prevenim si care sunt optiunile de tratament? Dr. Oana Constantinescu, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii.

    Dr. Oana Constantinescu este medic specialist ORL in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.

    Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos.

    VIDEO Cum ne protejam de raceala iarna? Dr. Oana Constantinescu: Rinofaringitele pot duce la otite si sinuzite

    $
    0
    0

    Aparitia rinofaringitelor este un fenomen destul de comun in sezonul rece, dar cu toate acestea este important sa stim cum le putem preveni si ce optiuni de tratament avem. Dr. Oana Constantinescu, medic specialist ORL, a explicat cum se manifesta rinofaringitele, de ce trebuie sa fim mai atenti la copii si la persoanele varstnice si ce trebuie sa evitam iarna pentru a ne feri de imbolnavire. “Este recomandata si vaccinarea antigripala, in special la copii si la batrani, tocmai pentru a preveni o infectie mai grava in perioadele reci”, precizeaza Dr. Oana Constantinescu.

    Cum se manifesta ronofaringitele iarna?

    Rinofaringitele sunt prin definitie niste boli inflamatorii ale mucoasei nazale si mucoasei faringiene, care apar cu precadere in sezoanele reci: toamna si iarna cel mai des.  Acestea sunt determinate fie de factori virali (80%) si mult mai putin de  factori bacterieni.

    Cum pot fi prevenite rinofaringitele?

    Infectiile de tipul asta sunt oarecum inevitabile, sunt greu de prevenit. Rinovirusurile sunt foarte multe, in jur de 100 de tulpini, ceea ce le face foarte greu de evitat.

    Atentia in cazul acestora trebuie sa se indrepte asupra copiilor, asupra batranilor si a persoanelor care au o imunitate scazuta, care trebuie sa fie mai atenti decat adultii.

    Aspectele igieno-dietetice sunt clare: spalatul bine pe maini, tusitul si stranutatul in batista, evitatul aglomeratiilor, evitatul vizitelor.

    Este recomandata si vaccinarea antigripala, in special la copii si la batrani, tocmai pentru a preveni o infectie mai grava in perioadele reci.

    Exista cazuri in care apar complicatii?

    In cele mai multe cazuri, este o simpla raceala, care cu atentie si cu tratament trece. Complicatiile sunt destul de des intalnite, de la otite la amigdalitae, sinuzite, laringite, bronsite.

    Simptome

    • Durere de gat
    • Uscaciunea gatului
    • Nas infundat, care curge
    • Febra (nu intotdeauna)
    • Dureri musculare
    • Dureri de cap
    • Scaderea apetitului

    In cazul complicatiilor vorbim de simptome precum:

    • prelungirea febrei
    • aparitia tusei
    • dureri mai precis localizate

    Tratament

    Diagnosticul se pune pe baza unui consult. Tratamentul e in functie de simptomatologie: decongestionant nazal obisnuit, niste dezinfectante ale gatului, comprimate, antitermice, antiiinflamatoare, vitamine, vitamina C.

    • Daca vorbim de tuse: antitusive
    • La copii: aerosoli
    • Antibioticele intra in alta clasa, vorbim de o complicatie, poate de niste analize mai amanuntite, de un consult mai amanuntit.

    Autor: Alexandra Ciordas

    Care sunt primele semne ale sinuzitei si cum o putem trata? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

    $
    0
    0

    Care sunt cauzele si cum recunoastem primele semne ale sinuzitei? Ce optiuni de tratament exista si care sunt consecintele unei sinuzite netratate? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii.


    Dr. Ana Maria Apostol este medic specialist ORL in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita. Intra pe pagina online pentru programari.

    Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos

    Viewing all 25 articles
    Browse latest View live